eduroam ve AU WiFi Net 10 Yaşında…

eduroam (EDUcation ROAMing), TERENA (The Trans-European Research and Education Networking Association)  tarafından Hollanda, Almanya, Finlandiya, Portekiz, Hırvatistan ve İngiltere’deki Üniversite ve bilim merkezlerinin, tek tip ağ erişim yöntemiyle güvenli, hızlı ve kolay iletişim kurabilmesi amacıyla 2002 yılında başlatılmış bir projedir.

Proje, hem mükemmel mimarisi hem de teknik altyapısı ile GÉANT (Gigabit European Academic Network) tarafından onaylanarak,  1 Eylül 2008 tarihinde “dizüstü bilgisayarını aç ve çevrimiçi ol (Open your laptop and be online)”  sloganıyla Avrupa genelinde kullanılmaya başlamıştır. Avrupa ile sınırlı kalmayan eduroam, kısa sürede Amerika, Avusturalya, Kanada, Afrika gibi birçok bölgeyi de içine alan 90 ülkede on binlerce erişim noktasıyla, oluşturulan ortak veri tabanı sayesinde, 1 milyar üzerinde kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirmektedir.

eduroam, eğitimin küreselleşmesi ile birlikte dünya çapında bir araya gelen araştırmacıların, akademik bilgiye kolay ve güvenilir yoldan erişebilmelerini amaçlamıştır. Bu sayede başka araştırma merkezlerine ziyaretlerde bulunan araştırmacılar, yerleşkelerindeki WiFi hizmetine erişmek için, eduroam ayarlarını yaparak, misafir oldukları yerleşkede herhangi bir bilişim personeli desteği almadan çevrimiçi olabilmektedirler. Böylece bilişim personelleri misafir kullanıcılara zaman ayırmamakta, kendi işlerine odaklanabilmektedir. Ayrıca tünelleme sayesinde güvenli giriş sistemi ile şifreler ve (doğru ayarlar ile) kullanıcı adları her zaman kişiye özel kalmaktadır. eduroam ile ilgili detaylı bilgiye https://www.eduroam.org/ internet adresinden ulaşılabilir.

TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu), ODTÜ (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile Türkiye Federasyonu’nu kurarak 1 Ekim 2007 tarihinde eduroam projesinin üretim öncesi test fazında dâhil olmuştur. Gerekli testleri tamamlayan Ankara Üniversitesi 5 Mayıs 2008 tarihinde eduroam sözleşmesini imzalayarak, AU WiFi Net ve eduroam SSID (Service Set Identifier)’si ile ilk olarak öğrenci evleri, kütüphaneler, kafeteryalar ve öğrencilerin toplu olarak kullandıkları açık alanlarda aktif olarak kullanmaya başlamıştır. AU WiFi Guest SSID’si ile hizmet veren misafir ağı üzerinden kullanıcılar yardım dosyalarını görüntüleyebilir ve şifre edinebilirler. https://kablosuz.ankara.edu.tr adresindeki yardım sayfalarında kullanıcılar kablosuz ağ şifrelerini alabilmekte, mobil cihazlarının en son sürüm işletim sistemleri ile nasıl bağlanacağı bilgilerine ulaşabilmektedirler.

Başta Dışkapı, Cebeci, Keçiören, DTCF Yerleşkeleri olmak üzere tüm Yerleşkelerde geliştirme çalışmaları devam ettirilerek akademik faaliyetlerin yürütüldüğü alanlar ile personelin kullanım alanlarında  kapsama alanı genişletilmiştir. Son yıllarda yapılan çalışmalar ile Tıp Fakültesi ve hastaneleri 800 adet erişim noktası kullanılarak kapsama alanına dâhil edilmiştir. Meslek Yüksekokullarında sınırlı alanlarda verilen hizmet tüm kullanım alanlarını kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Beşevler 10. Yıl Yerleşkesinde bulunan 260 adet erişim cihazı, son nesil teknolojiye sahip 360 adet cihazla değiştirilerek kapsama alanı, kapasite ve hizmet kalitesi yükseltilerek kablosuz ağ erişim oranı performans göstergesi %96 ya ulaşmıştır. 10 yıllık süreç içerisinde eduroam üyesi 108 Türk Üniversitesi arasında 2290 adet erişim noktası ile en büyük kablosuz ağ kapsama alanına sahip üniversite olmayı başarmıştır. Gerek öğrenci yapısı, gerek akademik kadrosu, gerekse uluslararası kurum ve kuruluşlarla yaptığı akademik işbirlikleri kapsamında uluslararası bir yapıya sahip olan Ankara Üniversitesi, eduroam’a başından beri dâhil olan öncü üniversitelerden biri olmuştur. AU WiFi net ile ilgili bilgiye https://kablosuz.ankara.edu.tr/ internet adresinden ulaşabilir.

Üniversitemizin kendi projesi olan AU WiFi Net, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nın özverili çalışmaları ile 10 yıldır Üniversitemiz paydaşlarına hizmet vermektedir. Bugün sadece eduroam projesinin değil AU WiFi Net projesinin de 10. yılını kutluyoruz.

2019-05-21T11:20:42+03:00